Telefon: +36 1 269 5242
Isonzó Expressz | Különvonat, zarándokvonat, nosztalgiavonat, Doberdó
 

Program


1. nap: 2017. július 16. (vasárnap)

A reggeli órákban indulás különvonattal Kelenföld pályaudvarról Szlovéniába, Nova Goricába. Fel-és leszállási lehetőségek: Kelenföld, Tatabánya, Győr, Hegyeshalom. A vonatút a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül vezet, amelyet 1854-ben adtak át, s ami 1990-ben felkerült az Unesco Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai gondoskodnak a lenyűgöző látványról: 14 alagút, 16 viadukt, több mint száz kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. Alagutak, viaduktok és az alpesi táj szépsége tárul vendégeink szeme elé. Az utazás során előadások, beszélgetések lesznek az Orfeum, illetve a Velo Veled! közösségi kocsikban, valamint a vonaton berendezett kiállítást tekinthetjük meg. Érkezés az egykori Isonzó-front, a tolmeini osztrák–magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomásárra, az Isonzó menti Most Na Sociba a délutáni órákban. Transzfer autóbuszokkal a közeli modrejcei, a katonatemetőhöz, ahol körülbelül 1600, a tolmeini hídfőnél, illetve a közeli csatatereken elesett osztrák–magyar katona van eltemetve. Megemlékezés hőseinkről közös szlovén–magyar katonai ünnepséggel, koszorúzással. A program után transzfer vissza az állomásra, utazás tovább a különvonattal a smaragdszínű Isonzó mentén a világhírű solkáni hídon át, az egykori görzi vasútállomásra, a mai Nova Goricába. Érkezés Nova Goricába a késő délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre. Szállás Nova Goricában.

2. nap: 2017. július 17. (hétfő)

Reggeli után a program folytatása: indulás autóbuszokkal a cerjei emlékműhöz (kilátó és múzeum), ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész vidékre, az egykori harcok színhelyeire. Az emlékhelyet elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése következik. A Monte San Michele magaslatán sétát teszünk az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatásával, majd meglátogatjuk a múzeumot. Redipugliában felkeressük az olasz katonatemetőt és monumentális hősi emlékművet, Foglianoban az osztrák–magyar katonatemetőt. Ebédidő útközben Gradisca városában. Szállás Nova Goricában.


3. nap: 2017. július 18. (kedd)

Reggeli után utazás autóbusszal a Bovectől északra, a Kortnica patak festői völgyében álló Kluže erődhöz, amely a Koritnica legszűkebb részén stratégiai fontosságú átjárót zárt le. A vállalkozó kedvű utasok elsétálhatnak a közeli Hermann erőd felé vezető, néhol alagútban is haladó gyalogösvényen az erőd felé. Elhagyva a Kluže erődöt, Kobaridba (Caporetto) utazunk, ahol felkeressük a látványos Kobaridi Múzeumot, amely az I. világháborús Isonzó-front eseményeit idézi fel, bemutatva a Felső-Isonzó mentén két és fél évig tartó harcokat, különösen a tizenkettedik isonzói csatát, a caporettói áttörést. Az Isonzó menti terep makettje, a gazdag képanyag, a rekonstruált kaverna és a magyar nyelvű dokumentumfilm az emberiség történetének egyik legnagyobb hegyi csatáját jeleníti meg. Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint ezer méter magas gerincet és az olasz harmadik védelmi vonal jól megőrzött állásait elhagyva, visszaindulunk a szálláshelyre. Szállás Nova Goricában.


4. nap: 2017. július 19. (szerda)

Reggeli, szabadidő, illetve választható fakultatív programok. A fakultatív programokat egy időben rendezik meg, ezért egy vendég maximum egy programon tud részt venni.

1.) Félnapos autóbuszos kirándulás Javorcára (minimum 20 fő): 7500 Ft/fő

Látogatás a goriciai (görzi) várban, majd indulás Javorcára. A közös osztrák–magyar 3. hegyidandár katonái 1916-ban egy szecessziós stílusú kápolnát emeltek az elesett bajtársak emlékére. A kápolna építői tölgyfa muníciósládák deszkáiba égették két és fél ezer elpusztult bajtársuk nevét – e táblák, a Halottak könyve lapjai ma is ott sorakoznak a falakon.
(A részvételi díj tartalmazza a belépőjegy árát. Közepesen nehéz program, a parkolótól körülbelül 600 körülbelül hatszáz méteres, emelkedős séta a kápolnáig.)

2.) Borkóstolás ebéddel, félnapos program (minimum 40 fő): 18 000 Ft/fő

Autóbuszos kirándulás a környező hangulatos borvidéken (Smartno, Dobrovo). Bár nemzetközileg még nem igazán ismerik, kétségkívül a világ szinte legfinomabb fehérboraival büszkélkedhet Szlovénia. Látogatás az olasz határvidéken található Goriska Brda legnagyobb borászatában. A környéket nemes egyszerűséggel kis Toscanának hívják a helyiek, és nem túloznak!
Több fajta bort kóstolhatunk a helyi borász szakavatott bemutatója alatt, majd többfogásos ebéd egy helyi étteremben.


3.) Látogatás a postojnai cseppkőbarlangban és a predjamai várban, ebéddel (minimum 40 fő): 20 000 Ft/fő

Szlovénia világhírű látványossága a Postojna városban található cseppkőbarlang, amely az egyik legnagyobb ilyen képződmény a világon. A turistákat egy kisvonat viszi a barlang belsejébe, ahol másfél órás, vezetett séta keretében ismerhetjük meg a barlang történetét és legszebb cseppköveit. A barlanglátogatás után ebéd. Látogatás a predjamai várban. Számos lovagvár van a világon, de ilyen, mint a predjamai, nincs több! Egy 123 méter magas, függőleges sziklafal egyik nyílásához építették, így elölről lovagvár, hátulról pedig hatalmas barlangrendszer.

4.) Egész napos tengerparti pihenés (minimum 40 fő): 5900 Ft/fő

Utazás autóbusszal Portorozsba. Pihenés, fürdőzés, szabadidő a szlovén tengerpart egyik legkedveltebb, kitűnő klímájú üdülőhelyen. Gyönyörűen parkosított övezet, modern strandok, éttermek, kávézók, sportolási és szórakozási lehetőségek várják az ide látogató turistákat.

5.) Egész napos autóbuszos kirándulás olasz hadszínterekre (minimum 40 fő): 6590 Ft/fő

Látogatás Visintiniben a magyar katonai kápolnánál, Monfalconéban a tematikus emlékpark meglátogatása. A Monfalconétől keletre emelkedő magaslatokon az első világháborús emlékeket bemutató park található, amely három különböző területből áll. A park részeit túraösvények és egy erdei út köti össze. Gyalogos séta, városnézés Palmanovában, a csillag alakú erődvárosban, amelyet 1960-ban nemzeti műemlékké nyilvánítottak. Szabadidő, ebédelési lehetőség Palmanovában.

6.) Egész napos kirándulás Velencébe vonattal, városnézés (minimum 40 fő): 16 900 Ft/fő

Utazás menetrend szerinti vonattal Velencébe (körülbelül 2 órás utazás). Érkezés a Santa Lucia vasútállomásra Velencébe. Gyalogos városnézés (belépők nélkül) Velencében, majd szabadidő. Visszautazás Goriciába a késő délutáni órákban. A szálloda–pályaudvar–szálloda útvonalon transzfert biztosítjuk.


5. nap: 2017. július 20. (csütörtök)

Reggeli, majd transzfer autóbuszokkal az állomásra. Indulás haza Magyarországra vonattal a délelőtti órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Fedélzeti szolgáltatások

 

  • A vonatban nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, ahol lehetőség van finom ételek, illetve italok fogyasztására elérhető áron.
  • Az Orfeum kocsi bárjában alkoholos- és üdítőitalok, kávé, tea valamint sós/édes rágcsálni valók vásárolhatók.
  • A vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékozódhat az utazással kapcsolatos tudnivalókról.

 

A vonatút során az Orfeum kocsiban a Kossuth-díjas Csík zenekar tagjai muzsikálnak.

Az Orfeum-kocsiban Csík János és barátai zenélnek: Csík János Kossuth-díjas népzenész ezúttal egy kifejezetten az Isonzó Expresszre összehívott zenekari formációval áll a közönsége elé - az utasokra így szívet-lelket melengető zenei élmény és zenei kalandozás vár az első világháborús katonadalok felelevenítésével, neves zenészegyéniségek sajátos előadásában. Csík János magával ragadó személyisége, Kacsó Hanga Borbála fiatal népdalénekes minden hallgatóját megigéző hangja és a hangszereik virtuóz mestereiként játszó zenész társaik jelentik a garanciát egy utazás közbeni csodás zenei együttlétre.

A csoporttal együtt utazó és a vonaton, illetve az egyes helyszíneken szakmai előadásokat tartó történészek:

Pintér Tamás
Történész-levéltáros, a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója. Fő kutatási területe az olasz front és a háború emlékezetének története. A témához kapcsolódó kiadványok és publikációk szerkesztője, illetve szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Rózsafi János
Helytörténész, hadszíntérkutató, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója, a fő kutatási területe a 20. honvéd hadosztály harcainak története. A témához kapcsolódó publikációk szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja.

Dr. Stencinger Norbert
Történész, a hadtudomány PhD fokozatosa, az első világháború magyar hadszíntereinek kutatója, fő kutatási területe a Doberdó és a tábori lelkészet története. A témához kapcsolódó publikációk szerzője. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának a tagja.

Dr. Négyesi Lajos
Hadtörténész, hadtudomány PhD fokozatosa, nyugállományú alezredes, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a középkori magyar és egyetemes hadművészeti, valamint csata- és hadszíntérkutatással foglalkozó kiadványok és publikációk szerzője.


Részvételi díjak

 

 

3*-os szállodában

4*-os szállodában

Utazás Standard osztályon, szállás kétágyas szobában

94 900 Ft/fő

109 900 Ft/fő

Utazás Standard osztályon, szállás háromágyas szobában

91 900 Ft/fő

106 900 Ft/fő

Utazás Standard osztályon, szállás egyágyas szobában

107 900 Ft/fő

126 900 Ft/fő

Félpanziós felár (4 vacsora)

10 900 Ft/fő

14 900 Ft/fő

Pullman Club osztály felára

20 000 Ft/fő

Fakultatív biztosítási csomag (utasbiztosítás és útlemondási biztosítás egyben)

3440 Ft/fő


A részvételi díj tartalmazza: utazás különvonattal 2. osztályon, 4 éjszakai szállást választás szerinti három-, illetve négycsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások, kiadványok a vonaton.

A részvételi díj NEM tartalmazza: Személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív programok, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás (BBP), kötelezően fizetendő üdülőhelyi díj, Pullman Club felára, félpanzió felára.

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.

Az utazáshoz – felnőttek és gyermekek részére egyaránt – érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges!

MÁR FOGLALHATÓK a részvételi jegyek a 2017-es Isonzó Expresszre!

A vonat, amiről négy ország beszél: 2017 nyarán az Isonzó Expressz újra útnak indul!

Jelentkezés